keskiviikko 21. tammikuuta 2009

"Ole vielä parempi itsellesi"

Omistaudu elämäsi jokaisena
päivänä sille uudelle
kiintoisalle henkilölle,
joka juuri sinä päivänä olet.
Kohtele häntä hyvin:
jos sinä et sitä tee,
kuka tekee.


Fidan kirpparilta tarttui käteeni pieni kirjanen "Ole vielä parempi itsellesi" vaivaisella 60 sentillä. Se on jatkoa kirjalle nimeltä "Ole hyvä itsellesi" ja kuuluu Arvosta itseäsi -kirjasarjaan, jonka on kirjoittanut Cherry Hartman ja kuvittanut R.W. Alley. Kirjat ovat pienikokoisia, oikeastaan vain pehmeäkantisia vihkosia, mutta sisältö onihan painavaa tekstiä. Tutustuin näihin pikkukirjasiin jo 1980-luvulla, jolloin sarjan eka kirja ilmestyi. Ylläoleva teksti on tuosta kirjasta.

Tässä buster kustannuksen esittely tästä kirjasarjasta:

"Arvosta itseäsi -kirjojen hellyttävä keijukaisyhteisö esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1987, jolloin Ole hyvä itsellesi -kirjan englanninkielinen alkuteos ilmestyi Yhdysvalloissa.

Viehättävät keijukaishahmot syntyivät alun perin Abbey Press -kustantamon henkilökunnan ja kuvittaja R.W. Alleyn yhteisestä visiosta.

Kynttilämyssyinen pikkumies on vuosien saatossa saanut seurakseen naisellisen kumppaninsa, jolla on kukkia hiuksissaan. Nämä neuvokkaat ja elämäniloiset veijarit elävät pienessä mutta eloisassa keijukaisyhteisössä, jossa kohdataan lämmöllä ja viisaudella elämän kiperiä ja riemukkaita tilanteita.

Arvosta itseäsi -kirjojen kautta keijukaiskansa välittää meille ilon ja hyvän mielen sanomaa, viestiä siitä, mikä todella on elämässämme tärkeintä. Elämänmyönteisyyden ja huumorin avulla opimme elämään rikasta ja täysipainoista elämää omilla ehdoillamme ja näkemään asioista niiden valoisamman puolen."


Itse huomaan vähän väliä "syrjiväni" itseäni, sillä olen viisi viimeistä vuotta elänyt muiden ehdoilla. Hoidin ensin kaksi vuotta aivoinfarkteja saanutta äitiäni töitten ohessa hänen kuolemaansa saakka ja sitten oma tyttäreni sairastui leukemiaan, jolloin jouduin jättämään kaiken muun ja kulkemaan hänen rinnallaan kodin ja sairaalan väliä kolme vuotta. Sanotaan, että tottumus on toinen luonto. Olen tottunut pitämään huolta toisista ja unohtamaan itseni. Nyt olisi opittava olemaan hyvä myös itselleen. Jasminen poistumisesta elämästäni on vasta kaksi kuukautta.

4 kommenttia:

 1. Joskus siinä on todella tekemistä, että muistaa arvostaa ja hoitaa itseäänkin. Mutta opetellaan.

  Jasmin jäi vahvasti minulle mieleen viimeisinä viikkoinaan. Muistelen häntä usein. Voimia sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, savisuti. Kyllä tämä aika onkin minulle aika vaikeaa, kun tytön tavaroitakin on kotona vielä joka puolella. Myös paljon kesken jääneitä piirustuksia, askartelujuttuja ja helmitöitäyms. Ajattelen väkisinkin jatkuvasti häntä, kun annan pois jotain hänen tavaroitaan ja selvittelen häneen liittyviä asioita. Usein itkettää, vaikka yritän olla reipas.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun itkettää. Nyt on vielä itkun aika ja se aika on niin kauan kun sille on tarve. Jossakin vaiheessa tulee vielä ilonkin aika.

  Kaikella on aikansa. Jaksamista.

  VastaaPoista
 4. Niin, kaikellahan on aikansa auringon alla..." Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.
  - Aika on syntyä ja aika kuolla.---
  Aika on itkeä ja aika nauraa.---"(Saarnaaja 3)
  Näinhän se elämä on.
  Onneksi myös Jumala on. Hän meitä aina auttaa eteenpäin, kun turvaamme Jeesukseen.

  VastaaPoista