sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Maailman tilanteestaUskonpuhdistuksen muistopäivä 12.10.

Sunnuntaina 12.10.08 kuuntelin jonkin verran Radio Deitä. Siellä oli puhetta monenlaisista ihmiskuntaa koskettavista asioista. Olimme ulos lähdössä, enkä tiedä, mikä ohjelma oli menossa, mutta korviini tarttui maininta seitsemästätoista (17) maasta, joissa kristittyjä vainotaan ja joissa, varsinkin Kiinassa ja Intiassa uskovat voivat joutua kuolemaan uskonsa takia.

Linkkejä:
 • Stefanus.fi
 • Marttyyrikirkon ystävät

 • Edelleen Radio Deissä myöhään illalla Leo Meller ja kumppanit puhuivat glopaalista talouskriisistä, joka koskettaa myös Suomea, koska nykyisin kaikki eri maiden pankit ovat tavalla tai toisella kytköksissä keskenään. Eurooppaa talouskriisi on jo koskettanut enemmän kuin Amerikkaa.

  Ja uhkana on talouskriisi Kauko-Idässä. Jos Japanin talous romahtaa, se johtaa nopeasti tilanteeseen, jossa olemme lähellä sitä, että Raamatussa ennustettu maailmanhallitsija saa mahdollisuuden nousta valtaan. Silloin on edessä aika, jolloin kukaan ei voisi enää ostaa tai myydä ilman tämän hallitsijan valvontaa. Pankkien takaama raha tallettajille on vain 25 000 euroa, jota sitäkään ei tietysti suinkaan kaikilla ole tilillään, mutta niille, joilla on muutama kymmenen tuhatta tai miljardi enemmän, tilanne on varmasti katastrofi.

  Rahahan pyörittää tätä maailmaa, myös evankeliumin levitystyötä. Ilman rahaahan ei voi ostaa edes ruokaa ja ainakin Suomessa on omavaraistalous mennyttä aikaa. Ihmisillä on vain korkeintaan jääkaapillinen ruokaa, joillakin jotain pakastimessa ja kuivamuonaa joku pussillinen. Ei niillä pitkälle pötkitä, jos kaupatkin menisivät konkurssiin. Jos omaisuus on kiinteistöissa tms., on oman kotinsa omistavilla kuitenkin parempi osa kuin velkojen kanssa painiville, joille koron nousut ovat raskaita kokemuksia.

  Maailman talouslaman takia ihmisiä kutsutaan yhteiseen rukoukseen lokakuun viimeisenä sunnuntaina 26.10.08.

  Myös monissa blogeissa on käsitelty näitä maailman talousasioita. Tässä muutama linkki. Kukahan mahtaa olla Tohtori T.H.K. Pahaolo?
 • Tohtori Pahaolo

 • Kunnallisvaalit ovat edessä ja on pian päätettävä ketä äänestää, jollei sitten jo tiedä. Ei kuitekaan kannata äänestää henkilöä, joka on jo eduskunnassa. On parempi, että kunnissa hääräävät hyvät naiset tai miehet, joilla on aikaa keskittyä asioihin, eikä sellaisia, jotka puuhaavat joka paikassa ja ehkä eivät kunnolla vaikuta missään.
  Ja onhan hyvä, jos saamme mahdollisimman monta taitavaa ihmistä erilaisiin tehtäviin kuin vain yhden ja saman touhuamaan joka puolella.

  Sunnuntai 12.10. oli myös uskonpuhdistuksen muistopäivä eli 22. sunnuntai helluntaista. Evankelisluterilaisessa kirkossa liturginenväri oli vihreä.

  Päivän psalmi: Ps. 46: 2-8

  "Jumala on turvamme ja linnamme,
  auttajamme hädän hetkellä.
  Sen tähden emme pelkää, vaikka maa järkkyy,
  vaikka vuoret vaipuvat merten syvyyksiin.
  Meret pauhaavat ja kuohuvat,
  vuoret vapisevat Jumalan suuruuden edessä.
  Virta ja kaikki sen haarat ilahduttavat Jumalan kaupunkia,
  Korkeimman pyhiä asuinsijoja.
  Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky.
  Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee.
  Kansojen meri kuohuu, valtakunnat horjuvat,
  maa järkkyy hänen äänestään.
  Herra Sebaot on kanssamme,
  Jaakobin Jumala on turvamme."


  1. lukukappale Jer. 15: 19-21
  Herra sanoi Jeremialle:
  »Jos muutat mielesi,
  minä otan sinut jälleen palvelukseeni.
  Jos et puhu joutavia,
  vaan puhut niin kuin puhua tulee,
  saat jälleen olla minun suunani.
  Ihmiset kääntyvät sinun puoleesi,
  mutta älä sinä käänny heidän mielensä mukaan.
  Minä teen sinusta lujan pronssimuurin.
  Vaikka tämä kansa nousee sinua vastaan,
  ei se sinua voita,
  sillä minä olen sinun kanssasi,
  minä autan ja suojelen sinua,
  sanoo Herra.
  Minä pelastan sinut pahojen käsistä,
  vapautan sinut väkivaltaisten kourista!»

  2. lukukappale Room. 5: 1-11

  Kun nyt Jumala on tehnyt meidät, jotka uskomme, vanhurskaiksi, meillä on Herramme Jeesuksen Kristuksen ansiosta rauha Jumalan kanssa. Kristus on avannut meille pääsyn tähän armoon, jossa nyt lujasti pysymme. Me riemuitsemme siitä toivosta, että pääsemme Jumalan kirkkauteen. Me riemuitsemme jopa ahdingosta, sillä tiedämme, että ahdinko saa aikaan kestävyyttä, kestävyys auttaa selviytymään koetuksesta ja koetuksesta selviytyminen antaa toivoa. Eikä toivo ole turha, sillä Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen.
  Meistä ei ollut itseämme auttamaan, mutta Kristus kuoli jumalattomien puolesta, kun aika koitti. Tuskin kukaan haluaa kuolla edes nuhteettoman ihmisen puolesta; hyvän ihmisen puolesta joku ehkä on valmis antamaan henkensä. Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun vielä olimme syntisiä. Kun hän nyt on vuodattamalla verensä tehnyt meidät vanhurskaiksi, hän vielä paljon varmemmin pelastaa meidät tulevalta vihalta. Jos kerran Jumalan Pojan kuolema sovitti meidät Jumalan kanssa, kun olimme hänen vihollisiaan, paljon varmemmin on Jumalan Pojan elämä pelastava meidät nyt, kun sovinto on tehty. Eikä siinä vielä kaikki. Me saamme myös riemuita Jumalastamme, kun nyt olemme vastaanottaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen valmistaman sovituksen. "

  Evankeliumi Matt. 16: 1-4

  Jeesuksen luo tuli fariseuksia ja saddukeuksia, jotka halusivat panna hänet koetukselle ja pyysivät häntä näyttämään merkin taivaasta. Mutta Jeesus vastasi heille: »Illalla te sanotte: ’Tulee kaunis ilma, kun taivas ruskottaa’, ja aamulla: ’Tänään tulee ruma ilma, sillä taivas on synkän ruskottava.’ Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä. Tämä paha ja uskoton sukupolvi vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki.» Hän jätti heidät siihen ja lähti pois.

  Evankelisluterilaisen kirkon uskonpuhdistuksen muistopäivän rukoukset:

  1.

  "Kaikkivaltias, laupias Jumala.
  Sinä olet antanut kristikunnallesi
  uudistuksen Hengen.
  Anna meidän yhdessä
  koko kirkkosi kanssa
  pitää lujasti kiinni sanastasi
  ja tuoda rakkauden teoin
  ilmi uskomme sinuun.
  Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen,
  meidän Herramme kautta,
  joka sinun ja Pyhän Hengen kanssa
  elää ja hallitsee aina ja ikuisesti."

  2.

  "Pyhä, kaikkivaltias Jumala.
  Sinä olet väkevyytemme ja voimamme.
  Anna meidän luottavaisesti jättäytyä
  sinun lupaustesi varaan.
  Herätä sydämessämme uskoa
  ja rohkaise mielemme
  taistelussa pahan valtaa vastaan.
  Tätä pyydämme
  Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä."

  3.

  "Jumala.
  Sanasi lupaa,
  että Herraa avukseen huutava pelastuu.
  Tätä lupausta kohti me käännymme
  ja tahdomme pitää siitä kiinni.
  Armahda palvelijoitasi
  Poikasi kalliin veren
  ja ristinkuoleman tähden."

  4.

  "Kaikkivaltias Jumala,
  kiitos Poikasi pelastavasta työstä.
  Raivaa tietä evankeliumin julistamiselle
  kaikkialla maailmassa.
  Varjele kansasi uskossa ja rakkaudessa,
  niin että se uskaltaisi kaikissa vaiheissa
  luottaa armoosi.
  Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
  Herramme tähden."

  5.

  "Herra Jumala,
  sinä olet antanut meille pyhän sanasi
  ja kutsunut meidät viemään sen
  kaikkialle maailmaan.
  Varusta meidät voimallasi.
  Tee meistä palvelijoitasi,
  jotka noudattavat käskyjäsi
  ja tunnustavat nimeäsi ihmisten edessä.
  Kuule meitä Jeesuksen Kristuksen,
  meidän Herramme kautta,
  joka sinun ja Pyhän Hengen kanssa
  elää ja hallitsee aina ja ikuisesti."

  *******************************
  Tänään kuulin Radio Deistä pitkästä aikaa virren 170, Jumala onpi linnamme (Martti Luther n. 1528). Pidän tästä virrestä. Se tuo turvallisen olon. Minun kouluaikanani oli vielä aamuhartauksia ja veisattiin virsiä, varmaan tätäkin virttä. Nykyajan lapset ovat todella tuuliajolla, kun kouluista on poistettu kristilliset päivänavaukset.

  Opettajavuosinani omat päivänavaukseni olivat Raamattuun pohjautuvia ja luin usein omalla vuorollani myös psalmeja tai sananlaskuja ja soitin jonkin hengellisen laulun. Oppilaatkin saivat pitää aamunavauksia ja yksi oppilaiden aiheuttama skandaali oli mm. yhdyntäaktin äänien lähettäminen keskusradiosta kaikkiin luokkiin.
  Kun monissa kouluissa uskontotunneillakin opetettiin ja kaiketi opetaan nykyisinkin vain erilaisten uskontojen ominaispiirteitä, oppilaat eivät enää saa kalliota kouluistakaan jalkojensa alle, vaan elämää rakennetaan pettävälle hiekalle, jos kotonakaan ei kunnioiteta kristillisiä arvoja. Miten he siis tietäisivät paljoakaan Jumalan antamasta turvallisuudesta ja saisivat tietää Jeesuksesta? Joissakin kouluissa käydään ennen joululoman alkua kirkossa ja kevätjuhlan aikaan, mutta riittääkö kaksi kirkossa käyntikertaa vuodessa, joista monet vielä lintsaavat, antamaan riittävää tietoa Jeesuksen sovitustyöstä? Varsinkin kun saarna voi käsitellä pääasiassa vain yhteiskunnallisia ongelmia tai sisältää jonkin aikakauslehden pääkirjoituksen asiat, kuten Paavalin kirkossa tapahtui jouluaikaan noin kolmisenkymmentä vuotta sitten, jolloin itse olin etsijän paikalla. Minulla oli kuitenkin kaksi uskovaista isoäitiä ja koulutkin opastivat kristilliseen elämään omalla tavallaan.

  EDIT: Virsi 170 lisätty YouTubesta.

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti